Ερώτηση - προβληματισμός πάνω στα άρθρα μου...

Ερώτηση:
Μπορεί όποιος διδάσκει «Διοίκηση εφοδιαστικής αλυσίδας» να εντοπίσει τους εμπλεκόμενους στις παρακάτω δύο… «εφοδιαστικές αλυσίδες», στις συμβάσεις που καταρτίζονται και στις διαδικασίες για την εκτέλεση τους, δίχως να σεβαστεί την ισχύ των κανονισμών της ΕΕ; Ασφαλώς και όχι!

k1

k2


Την 1.1.1993 άνοιξαν ως γνωστό τα σύνορα των χωρών της Ευρώπης, που είχε σαν συνέπεια να θεσπιστούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, (ΕΕ), ενιαίοι κανόνες για την κυκλοφορία των εμπορευμάτων. Κυριότεροι κανόνες ήταν, αφενός αυτοί που αφορούσαν στην λειτουργία ιδιωτικών σιδηροδρομικών επιχειρήσεων. Αφετέρου αυτοί που επέτρεπαν την διαχείριση των εμπορευμάτων, εμπόρων και βιομηχάνων, από τρίτες - ιδιωτικές αποθηκευτικές επιχειρήσεις, στις οποίες δόθηκε στην χώρα μας Κ.Α.Δ. 52.29.19.03.

Η ΕΕ προς τον σκοπό αυτό όρισε με κανονισμούς τις διαδικασίες που έπρεπε να τηρούν οι εμπλεκόμενοι στην λειτουργία της αγοράς. Μεταξύ των κανονισμών ήταν και ο 2454/93, που αφορούσε μεταξύ άλλων και στην κυκλοφορία εμπορευμάτων καταγωγής τρίτων χωρών, που θα εισάγονταν στην ΕΕ, ή, αντίθετα, εμπορευμάτων καταγωγής ΕΕ, που έπρεπε να εξαχθούν του εδάφους της ΕΕ. 

Στον κανονισμό αυτό όρισε η ΕΕ στις επίσημες γλώσσες της, πρώτη στον κόσμο, τον όρο: «Lieferkette» & «Chaine d’ approvisionnement». Ο όρος αυτός μεταφράζεται στην ελληνική «αλυσίδα εφοδιασμού» και στην αγγλική «Supply Chαin». Στο κείμενο του κανονισμού έθεσε η ΕΕ και το παρακάτω σχήμα, που δηλώνει τους εμπλεκόμενους στην λειτουργία της αγοράς, τους οποίους “αλυσόδεσε” με τις διαδικασίες, που έκαστος κατά περίπτωση οφείλει να εφαρμόζει:

1

Μάλιστα, η ΕΕ υποχρέωσε μεταξύ των εμπλεκομένων την τήρηση «Logistical System» = «Λογιστικού Συστήματος», για να ελέγχει από απόσταση ανά πάση στιγμή την θέση και τον κάτοχο των εμπορευμάτων.

Μετά το 1994, αφού έλαβαν γνώση του κανονισμού της ΕΕ οι θεωρητικοί Αγγλίας, ΗΠΑ, κλπ, άρχισαν σταδιακά να χρησιμοποιούν τον όρο της ΕΕ, δηλαδή να αναλύουν καθένας υπό τον όρο «Supply Chain» γενικά και αόριστα την λειτουργία της δικής τους αγοράς. Όμως, οι προσεγγίσεις τους  εντάσσονται στο «Marketing», γιατί δεν λαμβάνουν υπόψη στις αναλύσεις τους το θεσμικό πλαίσιο, τις συμβάσεις που αποφασίζονται και καταρτίζονται μεταξύ των Επιχειρήσεων και τα λογιστικά γεγονότα που συνάγονται από τις διαδικασίες για την εκτέλεση των συμβάσεων. (Βλέπε στα "περισσότερα" όλο το άρθρο.)

Εγώ για τον λόγο αυτό αγνοώ στα κείμενα μου τους όψιμους «“γκουρού” αλυσίδας»  τρίτων χωρών και τους ντόπιους κολαούζους και προσεγγίζω το θεσμοθετημένο πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς, όπως το ρύθμισε η ΕΕ. Δηλαδή, τόσο την εμπλοκή των επιχειρήσεων Διαμεταφοράς, Μεταφοράς και Αποθήκευσης, όσο και την διαχείριση των συναλλαγών βιομηχάνων & εμπόρων, που αφορούν στην παραγωγή και κυκλοφορία των εμπορευμάτων στην αγορά της ΕΕ, ενδεικτικά πχ:
- Σε εμπορεύματα τρίτων χωρών που εισάγονται ή εξάγονται από την χώρα μας, για τα οποία  αρμόδιο είναι το Τελωνείο, που εισπράττει τους αναλογούντες
   δασμούς και φόρους…
-  Σε εμπορεύματα που διακινούνται (“εισάγονται” ή “εξάγονται”) μεταξύ χωρών της ΕΕ, για τα οποία επιβάλλεται ο προβλεπόμενος ΦΠΑ ενδοκοινοτικών
    κτήσεων / παραδόσεων.
- Σε εμπορεύματα που εμπορεύονται δύο ελληνικές επιχειρήσεις για τα οποία επιβάλλεται πχ ΦΠΑ εισροών / εκροών

Οι πτυχιούχοι Ο.Δ.Ε., ως υπεύθυνοι Λογιστές, καταρτίζουν το λογιστικό σχέδιο της επιχείρησης, για να καταχωρούνται τα λογιστικά γεγονότα που συνάγονται από την εκτέλεση των συμβάσεων πώλησης & έργου, που καταρτίζουν οι Διοικήσεις των επιχειρήσεων τους και υποβάλουν τις δηλώσεις στην Δ.Ο.Υ., με εφαρμογή  των διατάξεων της ΕΕ και της χώρας μας! Όσοι κατέχουν το αντικείμενο θα γίνονται ανάρπαστοι στις επιχειρήσεις και θα αναρριχώνται στην ιεραρχία τους! Όμως, όσοι διδάσκουν το «Supply Chain Management» των τριτοκοσμικών “σοφών”, καταδικάζουν τους φοιτητές τους να εργαστούν ισόβια σαν χαμάληδες στις αποθήκες!!!

Αντιλαμβάνεστε επομένως ότι η προσέγγιση του τρόπου λειτουργίας της αγοράς, σε ότι αφορά στο επιστημονικό πεδίο «Οργάνωση & Διοίκηση Επιχειρήσεων», (ΟΔΕ), θα πρέπει να γίνεται λαμβάνοντας υπόψη το θεσμικό πλαίσιο, που έχει ορίσει η ΕΕ και υποχρεούται να εφαρμόζει η χώρα μας.

Όμως, αυτό επιβάλει να διακριθεί καταρχήν στο αμφιθέατρο η διδασκαλία “Marketing”, από την προσέγγιση λειτουργίας της αγοράς ως “Supply Chain”. Αντίστοιχα και η διδασκαλία του “Supply Chain Management” από την διδασκαλία του “Management” των Επιχειρήσεων, δηλαδή του επιστημονικού πεδίου Οργάνωσης και Διοίκησης των Επιχειρήσεων, (ΟΔΕ).

Πάνω σε αυτά τα ζητήματα έχω γράψει στην παρούσα ιστοσελίδα μου πάρα πολλά άρθρα σχετικά, μέσα από την ανάπτυξη των οποίων προσπάθησα να μεταγγίσω την πείρα και τις γνώσεις μου, κυρίως προς τους φοιτητές και τους εργαζόμενους. 

Όσοι θεωρούν ότι οι προσεγγίσεις μου δεν τους ενδιαφέρουν, θα τους ήταν χρήσιμο και ωφέλιμο να μελετήσουν, έστω και σαν αγγαρεία τις δέκα πέντε περίπου σελίδες του τελευταίου μου άρθρου: «Τέλος των σχολίων. Σύντομη  περιληπτική ανασκόπηση»,  για να διαπιστώσουν ότι βρίσκονται επαναπαυμένοι στην άγνοια τους, κάτι που θα είχε σίγουρα δυσμενείς και δυσάρεστες επιπτώσεις στην επαγγελματική τους σταδιοδρομία…

Στυλιανός Κακατσάκης, Περιστέρι 21.05.2023
E-Mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Για το ποιός ήμουνα στο Kakatsakis.eu

 

 

Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Άρθρα & Σχολιασμοί Ερώτηση - προβληματισμός πάνω στα άρθρα μου...