ορισμοί, σκέψεις και σχόλια μεταφοράς, logistics, logistician, πρατηρητηρίου μεταφοράς, Θριάσιο, Γκόνου, κλπ. 01.10.2015

Περί ορισμών για «τα Logistics», «Logistician», επιτροπών, συμβουλίων, συντεχνιών, παρατηρητηρίων μεταφορών και λοιπών συναρμοδίων, για τον συντονισμό και την επίβλεψη της διενέργειας του μεταφορικού έργου. Με αφορμή ένα ορισμό, για «τα Logistics», που μου έστειλε ένας φίλος, μαζί με σχετικό ερώτημα, με έκανε να προβληματιστώ. Έκανα συνειρμούς και μελέτησα σφαιρικά διάφορα δεδομένα, για να μπορέσω να του απαντήσω.

Τελικά κατάληξα στο συμπέρασμα ότι, ίσως, ορθό είναι να παραβλέπουμε την λέξη «Logistics», σαν πεδίο αναφοράς, συζήτησης ή αναλύσεων, αν δεν συνοδεύεται η εκάστοτε χρήση της, από την ερμηνεία ή την έννοια  της στην ελληνική. Ή να ζητάμε από όποιον την χρησιμοποιεί, να αναφέρει, έστω ένα πρακτικό παράδειγμα, για να γίνει κατανοητή η έννοια της. Αυθαίρετες αναφορές της μορφής:
«
Logistics είναι η διοίκηση…» ή
«
Logistics είναι το τμήμα…» ή
Logistics είναι η μεταφορά, η διαμεταφορά και η αποθήκευση, ή
Logistics είναι ο σχεδιασμός, ο προγραμματισμός…,
…δεν πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη.

(Στις 7.10.15 μου υποδείχθηκε ότι, το «Logistics» σημαίνει, ή πρέπει να εκληφθεί, ως «επιμελητεία»...
Στην θεωρία αγαπητέ έχεις την ευχέρεια να εξηγείς, όπως και ότι κρίνεις. Εγώ θα ήθελα να μου εξηγήσεις αν υπάρχει και «επιμελητής» και αν ασκεί εξαρτημένη εργασία, μέσα στην επιχείρηση που εργάζεται. Αν ασκεί επάγγελμα παρακαλώ να μου δώσετε ΚΑΔ, Κωδικό Άσκησης Δραστηριότητας) και να μου περιγράψετε, τι είδους συμβάσεις συνάπτει και τις είδους υπηρεσίες παρέχει.)  

Ή ακόμα πιο εύκολα, από την στιγμή που όλα τα σακιάσανε σαν «Logistics», να δηλώνονται τουλάχιστον μόνο οι εξαιρέσεις στην λειτουργία της αγοράς, που δεν είναι «Logistics» = Λογιστική. Πχ όταν πουλάμε χωρίς τιμολόγιο, ΦΔΧ μεταφέρει χωρίς φορτωτική, δεν διενεργείται απογραφή, μετά το τέλος της παραγωγικής διαδικασίας, κλπ.

Ή αν αντίστοιχα επειδή ελέχθη και αυτό: Logistics = επιμελητεία, τότε προφανώς δεν συνιστά Logistics, Πχ ότι, δεν εστάλη η παραγγελία στον σωστό παραλήπτη, παραλήφθηκε παραγγελία χωρίς να καταμετρηθεί, δόθηκε εντολή παραγγελίας που δεν εκτελέστηκε, κλπ.

Με τα προηγούμενα σχόλια μου προσπαθούσα να ερμηνεύσω επιστημονικά και τεχνοκρατικά την έννοια «Logistics», με βάση την εσωτερική λειτουργία και οργάνωση των επιχειρήσεων. Αυτός ήταν και ο λόγος, για τον οποίο αναφερόμουν στον Επιχειρησιακό Λογισμό, στην Διοίκηση των Αποθεμάτων, στις Επιχειρηματικές Αποφάσεις, στην Κατάρτιση και στην Εκτέλεση Συμβάσεων, κλπ.

Στην ουσία κινιόμουνα στον χώρο της μικροοικονομίας, δηλαδή στον χώρο της εσωτερικής λειτουργίας της επιχείρησης και ανέλυα την εφαρμογή της επιστήμης του επιχειρησιακού και του βιομηχανικού λογισμού, καθώς και της Διοίκησης των Αποθεμάτων στην λειτουργία των επιχειρήσεων.

Για τον λόγο αυτό έδινα για την κάθε περίπτωση και τις ανάλογες διευκρινήσεις, ως προς την εκάστοτε έννοια της λέξης «Logistics», που ανάφερα στα κείμενα μου. Δυστυχώς δεν συμβαίνει το αντίστοιχο, με όσους χρησιμοποιούν κατά κόρο την λέξη «Logistics», γεγονός που έχει δημιουργήσει δυσλειτουργία στην αγορά και αμηχανία στους φοιτητές.

Η πολιτική επιλογή είναι να συσταθεί από το Υπ. Μεταφορών ένα πρόσωπο, γενικού συντονισμού και ελέγχου πανελλαδικά, της διακίνησης των φορτίων. Δεν γνωρίζω όμως, γιατί αυτή η πολιτική επιλογή στηρίχτηκε σε ασυναρτησίες, όπως πχ αναφέρθηκε στον Νόμο 4302/2014 «Εφοδιαστική (Logistics)».

Το ορθό όπως φαίνεται θα ήταν, αντί «Logistics» να τεθεί τουλάχιστον ο όρος «αλυσίδα». Δηλαδή να αναφερθεί η ολοκληρωμένη έννοια: «εφοδιαστική αλυσίδα»… 

…Γιατί τότε ίσως να γινόταν καθολικά αποδεκτό, πως μέσα στον ελληνικό αυτό όρο, θα μπορούσαμε να ορίσουμε ότι, εντάσσεται μεταξύ άλλων και η μεταφορά η διαμεταφορά και η αποθήκευση. Επιπλέον και οι δράσεις των πελατών του Διαμεταφορέα, του Μεταφορέα και του Αποθηκευτή.

Ταυτόχρονα όμως, θα πρέπει να καταργηθεί και η λέξη «Εφοδιαστική», από οποιοδήποτε επίσημο κείμενο. Πρόκειται για μια υποχρέωση της πολιτείας, από την στιγμή που αποδεδειγμένα συνιστά λαμογιά, στην μετάφραση του κοινοτικού τελωνειακού κώδικα.

Ως γνωστό η φράση «λογιστικό σύστημα» μεταλλάχτηκε σε «εφοδιαστική». Κατά συνέπεια πρέπει τροποποιηθεί ή να απαλειφθεί και ο όρος «Logistics» του Νόμου 4302/14, που τέθηκε από σκοπιμότητα ή άγνοια σε παρένθεση, μαζί με την μαϊμού λέξη «εφοδιαστική».

Από την στιγμή που δεν υπάρχει «εφοδιαστική» δεν πρέπει να υπάρχει στον Νόμο 4302/14 και η λέξη «Logistics». Ή τουλάχιστον να τεθεί αντί αυτής ένας ελληνικός όρος, συνοδευόμενος από ορισμό, πχ «λογιστικό σχέδιο», «λογισμικό», «λογιστικό σύστημα», όπως αντίστοιχα υπάρχει στον κοινοτικό τελωνειακό κώδικα.

Αυτό συνεπάγεται αυτόματα και την ένταξη των εμπλεκομένων σε ένα Λογιστικό σύστημα, στο οποίο θα υπαχθεί η αγορά της μεταφοράς, δηλαδή η λειτουργία των Διαμεταφορέων, των Μεταφορέων, των Αποθηκευτών, και των πελατών τους.

Στο σύστημα αυτό, κατά τα πρότυπα των τελωνείων, θα δύναται να έχει πρόσβαση η φορολογική αρχή, σε ότι αφορά την μεταφορά αξιών, αλλά και το Υπουργείο Μεταφορών, σε ότι αφορά στην μεταφορά φορτίων. 

Με το παρόν σχόλιο αναγκάζομαι να κάνω πολιτική προσέγγιση του Ν. 4302/2014, για να επισημάνω συντεχνιακές μεθοδεύσεις και ζυμώσεις. Για τα θετικά στοιχεία, που έπρεπε να είχαν λυθεί προ πολλών δεκαετιών, έχω κάνει αναφορά στα προγενέστερα σχόλια και στο βιβλίο μου. Για αυτά παρακαλώ να ανατρέξετε κατά την κρίση σας.

Προσέξτε τώρα τους δύο παρακάτω ορισμούς:

1) Η γνωστή μας εταιρεία, η μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα «Ελληνική Εταιρεία Logistics» (EEL), προβάλλει στο διαδίκτυο αυτόν τον ορισμό:

Logistics
«Logistics» είναι εκείνο το τμήμα της Διαχείρισης Εφοδιαστικής Αλυσίδας που σχεδιάζει, υλοποιεί και ελέγχει την αποδοτική και αποτελεσματική κανονική και αντίστροφη ροή και αποθήκευση των προϊόντων, υπηρεσιών και των σχετικών πληροφοριών από το σημείο προέλευσης τους έως το σημείο κατανάλωσης τους, ώστε να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις των πελατών. Ενδεικτικές περιοχές εφαρμογών των Logistics περιλαμβάνουν τα: Business Logistics, Systems Logistics, Maritime Logistics, Logistics Υγείας, Logistics Στρατού, Περιβαλλοντικά Logistics, City Logistics, Crisis Logistics, Logistics Υπηρεσιών, Agro-logistics και Reverse Logistics


Ασφαλώς προσέξατε την περιγραφή: «
Logistics είναι εκείνο το τμήμα της διαχείρισης της εφοδιαστικής αλυσίδας»…
και…

2) Αυτός είναι ο ορισμός που μου έστειλε ο φίλος, ζητώντας να τον σχολιάσω:

«Logistics είναι η ΔΙΟΙΚΗΣΗ της Διαχείρισης Εφοδιαστικής Αλυσίδας που σχεδιάζει, υλοποιεί και ελέγχει την αποδοτική και αποτελεσματική κανονική και αντίστροφη ροή και αποθήκευση των προϊόντων, υπηρεσιών και των σχετικών πληροφοριών από το σημείο προέλευσης τους έως το σημείο κατανάλωσης τους, ώστε να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις των πελατών».

Ασφαλώς προσέξατε ότι, στον 2ο ορισμό, υπάρχει σαφήνεια, γιατί σε αυτόν ορίζεται αντί: «εκείνο το τμήμα της διαχείρισης», ένα συγκεκριμένο πρόσωπο ή όργανο ή φορέας, που αναφέρεται στον ορισμό ως «ΔΙΟΙΚΗΣΗ» της διαχείρισης».
Το ζητούμενο επομένως είναι να διευκρινίσουμε αρχικά, ποιος είναι ο «Διοικητής», ποιος είναι ο «Διαχειριστής» και ποια η σχέση τους.

Κυρίως όμως να οριστεί και να περιγραφεί με σαφείς όρους η έννοια της ίδιας της «εφοδιαστικής αλυσίδας», σε συνάρτηση με την υπαγωγή της στην «Διοίκηση».

Εγώ έχω τολμήσει, ήδη στο βιβλίο μου, να ορίσω την «εφοδιαστική αλυσίδα», ως το «θεσμοθετημένο περιβάλλον λειτουργίας της αγοράς της μεταφοράς αξίας και φορτίου».

Με βάση την δική μου προσέγγιση:
α) «Διοίκηση» είναι η Πολιτεία, που θεσμοθετεί για να ρυθμίσει και να ελέγξει τα πάντα, γύρο από την παραγωγή και την διακίνηση των αγαθών, πχ ζητήματα φορολογικά, τεχνικά, νομικά, περιβαλλοντολογικά, κλπ.
β) «Διαχείριση» από την άλλη είναι η Διοίκηση των Επιχειρήσεων, που έχει σαν σκοπό να σχεδιάζει και να προγραμματίζει την παραγωγή προϊόντων. Πέραν αυτού να καταρτίζει, με τα εμπλεκόμενα πρόσωπα της μεταφοράς, συμβάσεις πώλησης και έργου, προκειμένου να διοχετεύσει την παραγωγή στην αγορά και στην κατανάλωση.

Προβληματισμό μου προξενεί φίλε μου να αναλύσω, πως κολλάει η λέξη «Logistics», που τέθηκε ξεκάρφωτα και από το πουθενά και στους δύο ορισμούς:
Στον πρώτο αναφέρεται σαν «Logistics διοίκησης».
Στον άλλο ορισμό ορίζεται σαν «Logistics διαχείρισης»
Θυμηθείτε και στον Ν. 4302/14 την ασυναρτησία: «Εφοδιαστική (Logistics) είναι η μεταφορά, η διαμεταφορά και η αποθήκευση»…

Εγώ ερμηνεύω πάντα, την έννοια της λέξης «Logistics», όταν την χρησιμοποιώ. Δεν μου επιτρέπεται όμως να ερμηνεύω άλλους, γιατί η EEL, είναι eel, και θα ξεγλιστρήσει, δηλώνοντας ότι, δεν είναι αυτό που εννόησα, αλλά κάτι άλλο, που εγώ δεν μπορώ να το καταλάβω. Θα περιοριστώ επομένως να αναλύσω έμμεσα, την λέξη «Logistics» των δύο παραπάνω ορισμών, με βάση την επιστημονική μου κατάρτιση και την πείρα της αγοράς.

Τόσο το δημόσιο, όσο και οι επιχειρήσεις έχουν ανάγκη προμήθειας ενός λογισμικού, από τις εξειδικευμένες εταιρείες πληροφορικής. Είναι προφανές ότι η κάθε επιχείρηση, αλλά και το κράτος, έχουν ανάγκη ενός λογισμικού που θα καλύπτει καταρχήν τις δικές τους εσωτερικές λειτουργίες. Σαν λέξη εργασίας ορίζω για την παρούσα στιγμή: «Logistics» = Λογισμικό. Προσέξτε όμως τι συμβαίνει στην εξέλιξη της αγοράς, γιατί τώρα και στο μέλλον παίζεται χοντρό παιχνίδι για την «Διοίκηση» αλλά και την «Διαχείριση» των λειτουργιών των χώρων του Θριασίου και του Γκόνου, διότι:

1) Εκεί θα λειτουργήσουν πρόσωπα που θα διαχειριστούν τα φορτία,
2) Εκεί θα λειτουργήσουν πρόσωπα που θα εκμεταλλευτούν τα μέσα μεταφοράς,
3) Εκεί θα επιτραπεί να λειτουργήσουν δράσεις για να προστεθεί αξία σε προϊόντα,
4) εκεί θα λειτουργήσουν και αλλοδαπά πρόσωπα, για την διαμετακόμιση φορτίων,
5) εκεί θα λειτουργήσουν επιχειρήσεις, που θα οργανώσουν τα μεταφορικά δίκτυα, εντός των οποίων θα κυκλοφορήσουν τα μεταφορικά μέσα και τα εμπορεύματα,
6) Εκεί τέλος θα παρέμβουν σχεδόν όλα τα υπουργεία, για να θεσμοθετηθεί, να ρυθμιστεί και να ελεγχθεί το σύστημα, δηλαδή η σχέση ενότητας και αλληλεξάρτησης, της λειτουργίας των παραπάνω εμπλεκομένων.

Εγώ σαν τεχνοκράτης κατά την δημόσια διαβούλευση υπέδειξα στην επιτροπή να ορίσει, αντί της ασυναρτησίας «εφοδιαστική (Logistics)», τον παρακάτω ορισμό:

«Λογιστικό Σύστημα (Logistics)» (για τις λογιστικές καταχωρήσεις σε χρήμα)
ή «Λογιστικό Σύστημα (System)» (για τις μεταφορικές καταχωρήσεις σε φορτίο)…
…είναι η Διαδικτυακή και διεπιχειρησιακή διαχείριση των εμπορευμάτων και των μεταφορικών μέσων, οι λογιστικές και οι μεταφορικές καταχωρήσεις, η κατάρτιση και εκτέλεση των συμβάσεων, καθώς και η επίβλεψη της θέσης και της κυκλοφορίας των μεταφορικών μέσων, οι οποίες διενεργούνται μεταξύ των στελεχών των εμπλεκομένων επιχειρήσεων, με πρόσβαση μέσω διαδικτύου της μίας, σε επιλεγμένες σελίδες του λογιστηρίου της άλλης».

Σημειώστε ότι, το Υπ. Μεταφορών συγκέντρωνε ανέκαθεν στατιστικά στοιχεία για τις ποσότητες και τις διαδρομές των μεταφερομένων αγαθών. Στόχος ήταν να οργανωθεί ορθολογικά το μεταφορικό έργο στο σύνολο του.

Εύκολα γίνεται αντιληπτό επομένως ότι, μεταξύ άλλων, θα υπάρξει ανταγωνισμός μεταξύ εταιρειών πληροφορικής, για να προωθήσει η κάθε εταιρεία το δικό της λογισμικό, προκειμένου να λειτουργήσει το σύστημα.

Υπό εκκόλαψη είναι πχ και το λεγόμενο «Παρατηρητήριο Μεταφορών». Πρόκειται για ένα φορέα του Υπουργείου Μεταφορών, ο οποίος θα συντονίζει το μεταφορικό έργο, σε τρόπο ώστε, να μην κυκλοφορούν πχ δύο μισοάδεια φορτηγά στο ίδιο δρομολόγιο. Θα είναι δηλαδή ένας φορέας, που θα συγκεντρώνει στοιχεία για τις «ροές» των εμπορευμάτων, με την βοήθεια των πληροφοριών που θα συγκεντρώνονται από τις επιχειρήσεις.

Κρίνω ότι είναι θεμιτό να στοχεύουν οι συντεχνίες να αναλάβουν την οργάνωση και την διαχείριση ενός τέτοιου οργάνου. Η «Ελληνική εταιρεία Logistics», με την εταιρεία πληροφορικής που κρύβεται πίσω, με τους όρους:

α) «
Logistics» είναι εκείνο το τμήμα της Διαχείρισης Εφοδιαστικής Αλυσίδας που»,

β) «Logistics είναι η ΔΙΟΙΚΗΣΗ της Διαχείρισης Εφοδιαστικής Αλυσίδας που…»,

όπως αναφέρουν οι δύο παραπάνω ορισμοί της, ίσως να ορίζει το μερίδιο της αγοράς πληροφορικής, (και όχι μόνο), που ορέγεται να αποσπάσει - κερδίσει.

Αντιλαμβάνεστε όμως φίλε μου ότι, στους ορισμούς της «ελληνικής εταιρείας Logistics» δεν μπορώ να κάνω σχόλια, από την στιγμή που κρύβουν πίσω τους πολιτικές επιλογές. Δεν γνωρίζω επίσης, αν στις συντεχνιακές σκοπιμότητες, πλέον της εκμίσθωσης ενός λογισμικού, εποφθαλμιά η «εταιρεία Logistics», να αναλάβει η ίδια, ως διαμεταφορέας ή αποθηκευτής, επιπλέον τον έλεγχο της αποθήκευσης και της μεταφοράς των εμπορευμάτων.

Το βέβαιο για εμένα είναι ότι, σε κάθε περίπτωση, θα ισχύει ο δικός μου, παραπάνω ορισμός, για την διαχείριση της κυκλοφορίας των προϊόντων, των εμπορευμάτων και των μεταφορικών μέσων.

Ωφέλιμο είναι επομένως να σκύψουν οι φορείς, οι ακαδημαϊκοί και η πολιτεία, στον ορισμό μου και με βάση αυτόν, να ορίσουν τις εξουσίες και τις αρμοδιότητες του προσώπου, που σκοπεύουν να συστήσουν, για να διαχειρίζεται ή να εποπτεύει την κυκλοφορία των εμπορευμάτων και των μεταφορικών μέσων.

Στην πορεία και με βάση την πρακτική λειτουργία του προσώπου, ίσως θα κριθεί να εκπονηθεί κάποιος άλλος, πιο άρτιος, περιεκτικός και αντικειμενικός ορισμός. Ο δικός μου ορισμός εκπονήθηκε στα τυφλά, με βάση την πείρα μου, γιατί οι παρέες αποφασίζουν, δυστυχώς στην χώρα μας, με ερμητικά κλειστές πόρτες.

Σε διαφορετική περίπτωση όφειλαν να ληφθεί υπόψη ότι, πχ οι Διαμεταφορείς εκτελούν διαχρονικά αυτήν ακριβώς την εργασία, δηλαδή οργανώνουν ορθολογικά το μεταφορικό έργο. Γιατί δεν αναβαθμίζεται ο ρόλους τους; Γιατί δεν στηρίζει η πολιτεία τον Διαμεταφορέα, για την συλλογική οργάνωση και τον συντονισμό του συνόλου του μεταφορικού έργου;

Γιατί δεν θεσμοθετείται δηλαδή η ανάθεση στους Διαμεταφορείς της σύστασης ενός οργάνου, πχ «Επιμελητηρίου Διακίνησης Εμπορευμάτων», με αρμοδιότητα την οργάνωση της λειτουργίας εκτέλεσης του μεταφορικού έργου; Τι δουλειά έχουν οι μηχανικοί, πέραν των κατασκευών και της τεχνολογίας, να παρεισφρέουν στην οργάνωση και στην εκτέλεση του μεταφορικού έργου; 

Πού ήταν το Τεχνικό Επιμελητήριο μετά το 1993, περίοδο που στήθηκε η ανάπτυξη της διακίνησης των φορτίων στην μαϊμουδιά των μηχανικών «εφοδιαστική»; Το μόνο που κατάφεραν από τότε οι μηχανικοί ήταν να πλημυρίσουν πχ τον Ασπρόπυργο με αποθήκες τσαντίρια. Το Θριάσιο όμως υπήρχε από τις αρχές του 1970… Είναι προφανές επομένως ότι, η μέχρι τώρα συνεισφορά των μηχανικών στην ανάπτυξη της μεταφοράς φορτίου ήταν καταναλωτική, κοντόφθαλμη, κατασκευαστική, αντιαναπτυξιακή, δηλαδή συντεχνιακή.

Διαπιστώνεται επιπλέον ότι, υπάρχει σαφής διαχωρισμός των αρμοδιοτήτων:
αφενός μεταξύ των μηχανικών, δηλαδή των επιχειρήσεων κατασκευών υποδομών, μεταφορικών μέσων, τεχνολογιών, εκμισθώσεως λογισμικών, κλπ.
Αφετέρου των στελεχών των επιχειρήσεων, που αναλαμβάνουν με την χρήση λογισμικού την διαχείριση των συντελεστών της παραγωγής, προς επίτευξη του σκοπού των επιχειρήσεων, και 
Τέλος, της λειτουργίας του κράτους, που έχει και αυτό ανάγκη μισθώσεως λογισμικού, τόσο για την εσωτερική του λειτουργία, όσο όμως και για τον έλεγχο ή την συνεργασία με τις επιχειρήσεις.

Η διαφαινόμενη βουλιμία των μηχανικών να συνεχίσουν το ίδιο τροπάριο πρέπει να τεθεί σε επανεξέταση. Για να έχετε μέτρο σύγκρισης, αναφέρω ενδεικτικά όρους της καθημερινότητας του Διαμεταφορέα, που φαντάζουν εξωγήινοι στους τεχνικούς, αλλά και στους «Logistician» = «τροχονόμους της παλέτας», που προβάλλονται μεθοδευμένα, σαν πρότυπο καταρτισμένου επιστήμονα και ικανού τεχνοκράτη:

Μεγάλο Μεταφορικό Έργο, Μαζικό Μεταφορικό Έργο, Ομαδικό Μεταφορικό Έργο, Πλήρες Φορτίο, Ομαδικό Φορτίο, Συμφόρτωση, Τακτικές Μεταφορές, Έκτακτες Μεταφορές, Εποχικές Μεταφορές, Eιδικές Μεταφορές από πλευράς χρόνου, δηλαδή με προθεσμίες παραδόσεως, Eιδικές Μεταφορές από πλευράς φύσης του φορτίου, δηλαδή αδιαίρετοι όγκοι, επικίνδυνα, ευπαθή φορτία, κλπ.

Επιπλέον: Γραμμή, διαδρομή δρομολόγιο μεταφορικός άξονας μεταφορικό δίκτυο, πυκνότητα δικτύου, παραγωγικότητα δικτύου, δυναμικότητα δικτύου, αξιοπιστία δικτύου, ποσόστωση, ευθυγράμμιση κομίστρου, εμπόδιο στην μεταφορά, στην παράδοση, απεργία, θεομηνία, κλπ.

(Οι παραπάνω όροι είναι αποσπάσματα του βιβλίου μου, δηλαδή πρόκειται για την συμπυκνωμένη 50χρονη πείρα μου στην μεταφορά. Απαγορεύω την χρήση ή την περιγραφή των όρων χωρίς την άδεια μου)…

Γιατί αυτή η μεθόδευση επομένως, να υποκατασταθεί η θέση και η λειτουργία στην αγορά των Διαμεταφορέων και των Μεταφορέων, που οργανώνουν το μεταφορικό έργο, αναλαμβάνοντας ταυτόχρονα και τον επιχειρηματικό κίνδυνο;

Γιατί αυτή η μεθόδευση να υποκατασταθεί το ίδιο το κράτους από έναν «Φορέα» - «Διοικητή» της αποκαλούμενης από τους θεωρητικούς «εφοδιαστικής αλυσίδας»; Πώς είναι δυνατόν οργανωθεί ο σχεδιασμός και ο προγραμματισμός της μεταφοράς από ένα πρόσωπο, που δεν αναλαμβάνει ταυτόχρονα τον κίνδυνο της επιχειρηματικής ζημιάς;
Πως θα διαπιστώνεται αν οι αποφάσεις είναι ορθολογικές και οικονομικές, αν δεν λειτουργεί ταυτόχρονα ο ελεύθερος ανταγωνισμός, για να συνάγονται με λογιστικό τρόπο τα οικονομικά αποτελέσματα;  

Γιατί εκθειάζεται και προβάλλεται στην αγορά ο «Logistician»; δηλαδή ένα πρόσωπο έμπνευσης των μηχανικών της «ελληνικής εταιρείας Logistics», που έχει σαν ρίζα την μαϊμού λέξη «Logistics» των πολλαπλών εννοιών και ερμηνειών;

Προς τι ωφέλιμο τα επιμορφωτικά σεμινάρια και οι συναθροίσεις προβολής του «Logistician», που στην ουσία πρόκειται για ένα χρήστη ενός προγράμματος Η/Υ;
Ποια είναι η δράση μέσα στην επιχείρηση και στην αγορά ενός «Logistician», που εγώ την αντιλαμβάνομαι, όπως παραπάνω ανέφερα, ως: «τροχονόμου της παλέτας»;
Ή όπως αλλού έχω αναφέρει «Logistician» = «ορντίναντσα αποθήκης»; Άντε για να μην υπάρχουν παράπονα: «Logistics Manager» = «κουμανταδόρος αποθήκης;

Τονίζω και στο σημείο αυτό:
Δεν έχω το παραμικρό κώλυμα ενάντια στον εργαζόμενο. Είμαι όμως κάθετα εναντίον κάθε σκοπιμότητας, να ορίζουν τρίτοι, για λόγους ιδιοτελών συμφερόντων, την ιεραρχία και τις θέσεις εργασίας στα οργανογράμματα άλλων επιχειρήσεων. Όπως και να το κάνουμε δεν τους πεφτει λόγος! Οι ονομασίες μου επομένως των θέσων εργασίας αντί του όρου «Logistician», ήταν απλά για να καυτηριάσω, την δήθεν αδυναμία των μηχανικών, να ορίσουν εκείνοι ένα ελληνικό όρο, πχ «λογιστής», «προϊστάμενος παραλαβών», «αποστολών», κλπ.

Επιπλέον έχω αναφέρει αλλού ότι, ο όρος «Logistician» σαν παραπληροφόρηση, είναι χρήσιμος και θεμιτός μόνο στην κοινωνική μας ζωή. Αν ζητήσεις πχ την καλή σου σε γάμο και δηλώσεις στον πεθερό σου ότι, εργάζεσαι σε μία αποθήκη, ίσως να σε πετάξει έξω με τις κλωτσιές. Αν όμως του δηλώσεις ότι είσαι «Logistician», θα σε καλοδεχτεί και μάλιστα θα σου διπλασιάσει και την προίκα.

Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση που θα «ξεχάσεις» την ταμπελίτσα «Logistician» στο πέτο σου και εμφανιστείς σε κάποιο μπαράκι στο Κολωνάκι. Θα μείνουν όλοι έκθαμβοι από θαυμασμό, θα αναβαθμιστεί αυτόματα ο χώρος και θα ακριβύνουν οι τιμές των ποτών στο μπαρ κατά 50%. Αν όμως διευκρινήσεις ότι, εργάζεσαι σε μια αποθήκη, τότε θα φας πόρτα! Δεκτή λοιπόν η παραπληροφόρηση «Logistician», αλλά εκτός εργασίας…    

Σε ότι αφορά στην έμφαση της σπουδαιότητας, που δίνεται στην θέση εργασίας του «Logistician», φρόνιμο φίλε μου είναι, να είστε επιφυλακτικός. Η πείρα και η επιστημονική κατάρτιση δεν είναι πάντα η απαραίτητη προϋπόθεση, για να καταληφθεί μία θέση. Στις επιχειρήσεις τα κριτήρια επιλογής ποικίλουν και είναι ανεξάρτητα από τις ταμπελίτσες, που σου κρεμάνε στο στήθος, για να καμαρώνεις σαν γύφτικο σκεπάρνι.

Πέραν αυτού οι προπαγανδιστές των «Logistics», προβάλλουν άσχετα άτομα και περιστατικά για να επιτύχουν τον σκοπό τους. Έχουν φθάσει στο σημείο μάλιστα, να αναφέρουν ως παραδείγματα «Logistics», ακόμα και το πλιάτσικο των στρατηγών ανά τους αιώνες.

Αυτό συμβαίνει στα πλαίσια της επιδίωξης τους, να μας πείσουν έμπρακτα ότι, «τα Logistics τους» είναι θέσφατο. Θα αναφέρω μόνο ένα σχόλιο για τον στρατηγό του πολέμου του Ιράκ, ο οποίος είχε προσληφθεί από ένα εμπορικό όμιλο κολοσσό. Με βάση τις απόψεις των μηχανικών, προσελήφθη επειδή έκανε καλό «Logistics», δηλαδή ήταν αυθεντία στο «Logistics». Εγώ αντίθετα πιστεύω ότι, προσελήφθη λόγω των γνωριμιών του, για να ανοίξει στον όμιλο, την πόρτα των προμηθειών, του στρατού των ΗΠΑ.

Αυτά όμως δεν λέγονται, και έτσι, οι δημόσιες σχέσεις του ομίλου, άφησαν να διαρρεύσει, αυτό που οι αφελείς εξέλαβαν, ως την «ικανότητα» του στρατηγού στο «Logistics». Για τους σκεπτόμενους όμως, ο στρατηγός είχε απλά την εξουσία, να στέλνει στον θάνατο στρατιώτες και να αναλώνει ανεξέλεγκτα και αλόγιστα πολεμικό υλικό. Αυτό όμως δεν ενδιέφερε τον εμπορικό όμιλο που τον προσέλαβε.

Αντιλαμβάνεστε λοιπόν φίλε μου ότι, παρόμοιες επιλογές προσλήψεως άσχετων ατόμων με το αντικείμενο, αλλά κατάλληλους για να ανοίξουν πόρτες και να αυξήσουν τον κύκλο εργασιών των επιχειρήσεων, υπάρχουν πολλές.

Ας μην πάμε όμως μακριά… Τι συνέβη με την SIEMENS; Η εταιρεία προσέλαβε τον κ. Χριστοφορ… αδιαφορώντας, αν ξεχώριζε το κουδούνισμα του τηλεφώνου, από την κόρνα του αυτοκινήτου. Είχε όμως τον τρόπο του, να βάλει την SIEMENS, πολύ βαθιά στα άδυτα των προμηθειών του ελληνικού Δημοσίου…

Αλλά και οι μεγάλες μεταφορικές επιχειρήσεις προσλάμβαναν συνταξιούχους των ΣΕΚ και του ΟΣΕ, αλλά και άλλων δικτύων, για να χρησιμοποιούν τις γνωριμίες τους, προκειμένου να επιτύχουν ευνοϊκότερες τιμές κομίστρων και υψηλότερο ποσοστό ποσοτικών εκπτώσεων…

Θέλετε και άλλα παραδείγματα;
Στην εταιρεία που εργαζόμουν, στην δεκαετία του 70, διαπίστωνα ότι οι προσλήψεις των πωλητών, γινόταν βάση γνωριμιών και όχι βάση γνώσεων, πχ,
α) Προσλάβαμε ένα ραλίστα, τον Μπαλτά, ο οποίος δεν ξεχώριζε το φορτηγό αυτοκίνητο από το βαγόνι. Είχε όμως γνωριμίες με όλους τους αντιπροσώπους των αυτοκινήτων και μας έβαλε για τα καλά, στον τομέα της μεταφοράς αυτοκινήτων με διώροφα βαγόνια.
β) Προσλάβαμε για πωλητή έναν υπερήλικα, έλληνα της Κωνσταντινούπολης, τον Γεωργιάδη. Το κάναμε γιατί γνώριζε όλους του επιφανείς έλληνες ομογενείς της Πόλης, που ήταν έμποροι ή Βιομήχανοι, και μας έδωσε την δυνατότητα ανάπτυξης επικερδούς συνεργασίας μαζί τους.

Αντιλήφθηκες τώρα φίλε μου, γιατί κυριαρχεί στην αγορά η μεθόδευση, πως όποιος δεν κατανοεί και δεν ασπάζεται:
- από την μία τις μπούρδες «
Logistics», και την άλλη ότι,
- ότι ο «Logistician» είναι ο κορυφαίος τεχνοκράτης της διακίνησης των αγαθών,
θεωρείται τουλάχιστον αφελής και άσχετος;

Όταν ζούσαμε στα Χανιά ήμουν στην προσχολική ηλικία και είχαμε τζαγκαράδικο στα στιβανάδικα. Ακόμα θυμάμαι μια χαρακτηριστική φράση που έλεγε η μητέρα μου, μια απλή κορδελιάστρα του δημοτικού: «Εγώ στραβώνω και πουλώ! Εσύ κοίτα και αγόραζε!». Αυτήν την συμβουλή δίνω και σε εσένα φιλέ μου, αλλά και σε όλους τους φοιτητές και στους νέους επαγγελματίες.

Για τον λόγο αυτό, φίλε μου, πρέπει να κλείσεις τα αυτιά σου στις σειρήνες και να κατανοήσεις ότι, δεν υπάρχει άλλος καταλληλότερος φορέας, από το συλλογικό όργανο των Διαμεταφορέων και των Μεταφορέων, για να συγκεντρώσει στοιχεία και να υποδείξει στο κράτος λύσεις, για την αρτιότερη λειτουργία του συστήματος διακίνησης των φορτίων και της κυκλοφορίας των μεταφορικών μέσων.

Από εκεί και πέρα το «παρατηρητήριο μεταφορών», καθώς και κάθε άλλο πρόσωπο που θα συσταθεί και θα λειτουργήσει, θα προμηθευτεί από τις εταιρείες πληροφορικής το λογισμικό που χρειάζεται.

Το κράτος πάλι με την σειρά του θα ορίσει το «λογιστικό σύστημα», μέσα στο οποίο θα λειτουργήσει η σχέση ενότητας και αλληλεξάρτησης των συμμετεχόντων στο σύστημα διακίνησης των αγαθών. Στο σύστημα αυτό θα έχει πρόσβαση από απόσταση και η κάθε αρμόδια αρχή της πολιτείας. Για αυτά όμως έχω αναφερθεί σε άλλα σημεία στα σχόλια μου.

Στυλιανός Κακατσάκης, kakatsakis.eu

Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Άρθρα & Σχολιασμοί ορισμοί, σκέψεις και σχόλια μεταφοράς, logistics, logistician, πρατηρητηρίου μεταφοράς, Θριάσιο, Γκόνου, κλπ. 01.10.2015